Гостујућа предавања

Гостујуће предавање проф. др Ignaciо J. Diaz Marotо-а на Шумарском факултету Универзитета у Бањој Луци

На Шумарском факултету Универзитета у Бањој Луци, дана 15.06.2022. године, предавања за запослене и студенте одржао је проф. др Ignaciо J. Diaz Maroto  из Шпаније, са Универзитета Сантјаго де Компостела (Santiago de Comopostela).

Тема предавања је била „Study of the natural regeneration in Quercus robur L. stands in Galicia (NW Spain) by Computer Aided Design (CAD) and digital photography“.

Након предавања професор Ignaciо J. Diaz Maroto је одговарао на питања у вези истраживања која је представио, као и могућностима за будућу сарадњу на активностима од заједничког интереса.

Предавања су одржана у оквиру ЕРАСМУС+ програма међународне размјене.

 

 

Одржано гостујуће предавање Маје Срндовић Радосављевић

Докторант Универзитета у Падови Маја Срндовић Радосављевић одржала је гостујуће предавање за студенте и наставнике Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, на тему „Шта после завшеног факултета? Могућност развоја каријере у сектору шумарства“.

Предавање је одржано 02.06.2021. године, а већи број студената Шумарског факултета је својим присуством показало велико интересовање за ову корисну и јако важну тему. Маја Срндовић Радосављевић је докторант Универзитета у Падови, где се бави истраживањем процеса трговине дрветом у земљама западног Балкана. После скоро 10 година рада у јавном сектору шумарства у Србији, од јесени 2020. године је стипендиста Универзитета у Падови, на докторском програму Land, Environment, Resource and Health, који важи за један од најквалитетнијих докторских програма у Европи у области природних ресурса и животне средине. 2012. године завршила је мастер студијски програм у области шумарске политике и економике, FOPER, финансиран од стране Европског шумарског института. Каријеру је почела у Управи за шуме, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Републике Србије. Већ 7 година је запослена у ЈП Србијашуме где је обављала послове руководиоца одељења за план и анализу, шефа кабинета директора, извршног директора сектора за стратешко планирање, саветника директора предузећа. Од 2019. ангажована је као консултант Fea - регионалне нго организације, на регионалним пројектима у области шумарства и заштите животне средине.

maja-srndovic-radosavljevic

Гостујућа предавања – проф. др Михал Марек, Czech Globe Insitute, Чешка република

Шумарски факултет у Бањој Луци био је домаћин 7. – 8. децембра 2021. године проф. др Михалу Мареку, директору једног од најпрестижнијих и највећих института у Европи и свијету у области шумарства и климатских промјена – Czech Globe Insitute са сједиштем у Брну, Чешка Република. Наведени институт запошљава преко 200 научних радника у звању доктора наука, преко 400 радника је ангажовано на истраживањима, а истраживачке станице института се налазе у неколико замља Европе, укључујући сусједне државе Србију и Хрватску, те државама Азије, Африке и Средње Америке.
Професор Михал Марек је боравио у Бањој Луци у дводневној посјети 07. и 08. децембра 2021. године. Током првог дана посјете, професор Марек се састао са Руководством нашег факултета када је потписан Споразум о сарадњи, те након тога одржао презентацију о институту и истраживањима која се раде на Czech Globe Insitute те представио могуће моделе сарадње између двије инстутуције.
Професор Марек је одржао предавања за студенте друге, треће и четврте године Шумарског факултета на тему „Климатски паметно шумарство“ гдје је говорио о најновијим достигнућима у истраживањима у области шумарства и климатских промјена која се раде на Czech Globe Insitute.

Гостујућа предавања – проф. др Моника Конерт, Баварски институт за шумарску гентику, сјеменарство, расадничарство и поумљавање (Bavarian Office for Forestry seed and plant breeding (ASP)

Др Моника Конерт (Monika Konnert), директор Института за шумарску генетику, сјеменарство и расадничарство из Тајзендорфа, у Баварској (Њемачка), боравила је од 22. до 24. априла у тродневној радној посјети Универзитету у Бањој Луци.
Првог дана свог боравка у Бањој Луци, 22.4.2015. године, др Конерт је посјетила Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци гдје се састала са руководством, наставницима и сарадницима Факултета, након чега је студентима одржала предавање на тему шумарске генетике, базирано на искуствима и резултатима истраживања која се проводе на поменутом институту у Баварској. Предавањем су обухваћене двије теме: “Динамика генетичких промјена у времену и простор“ и “Генетичка варијабилност значајних врста дрвећа у јужној Њемачкој утврђена преко изоензима и ДНК – маркера ; посљедице по одрживо управљање шумама у свјетлу климатских промјена“. Студенти су са великом пажњом одслушали излагање др Конерт која слови за врхунског научног радник свјетског гласа у области шумарске генетике, са објављених више од 150 радова у међународно-референтним часописима.
Захваљујући управо др Конерт, Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци има изузетно плодну међународну сарадњу са Институтом за шумарску генетику, сјеменарство и расадничарство из Тајзендорфа са којим је 2013. године потписан уговор о образовној и научној размјени. Између осталога, на основу овог уговора, два докторанта са Шумарског факултета су добила прилику да обављају истраживања на овом институту, у сврхе стицања доктората наука из области шумарства.

Гостујућа предавања – Драган Ковачевић –начелник одјељења за заштиту природног насљеђа у Републичком заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа

„Заштићена подручја у функцији очувања шумских генетичких ресурса“.

dragan-kovacevic-predavanje

У реализацији наставног процеса на предмету Шумски генетички ресурси студенти друге године су имали прилику слушати Драгана Ковачевића, дипл. инж. шумарства, на тему: „Заштићена подручја у функцији очувања шумских генетичких ресурса“.
Колега Драган Ковачевић из Републичког Заводу за заштиту културно-историјског и природног наслијеђа је своја практична искуства, стечена вишегодишњи радом, на сјајан начин приближио студентима. Паралеле које је колега Ковачевић повлачио између текста уџбеника и конкретизације поступака очувања генетичких ресурса у пракси (протканих конкретним примјерима) су биле сјајне и студентима корисне. Хвала колеги Ковачевићу што је студентима кроз своја предавања приближио науку и праксу.

Гостујућа предавања – Жељка Стојчић – Виши стручни сарадник за заштиту природе у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију

У реализацији наставног процеса на предмету Шумски генетички ресурси студенти друге године су имали прилику слушати Жељку Стојичић, дипл. инж. шумарства, на тему: „Управљање шумским генетичким ресурсима кроз политике заштите природе“.

zeljka-stojcic-predavanja

Виши стручни сарадник за заштиту природе у Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију, колегиница Жељка Стојичић је на сјајан начин нашим студентима представила активности Министарства у области заштите природе, законске и подзаконске акте из ове области, са посебним акцентом на сложеност усаглашавања интереса свих заинтересованих страна у процедурама проглашавања заштићених подручја. Била је то сјајна прилика за наше студенте да добију квалитетне информације о актуелним темама из области заштите природе, те свјетске и домаће трендове. Ово је једно у низу предавања, кроз наставни процес у коме наши студенти имају прилику слушати од најбољих на релацији наука-пракса-политике.