Конференције и скупови

Међународном научном конференцијом ,,Перспективе шумарства и повезаних сектора као покретача одрживог развоја у постковид ериˮ, отвореном 29. септембра 2022, обиљежено је 30 година Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци и 30 година ЈПШ ,,Шуме Републике Српскеˮ.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин рекао је да је Шумарски факултет важна чланица Универзитета, коју одликује запажено присуство у међународним пројектима и публикацијама.

,,То је посљедица пажљивог избора кадрова који улазе у академску заједницу на овом факултету и у томе ће имати и у будућности подршку Универзитета”, поручио је ректор Гајанин.

Он је изразио очекивање да би у марту идуће године Шумарски факултет, заједно са АГГФ-ом, могао бити пресељен у нову зграду у Универзитетском граду.

Декан Шумарског факултета проф. др Маријана Каповић Соломун рекла је да је фокус конференције сарадња науке и праксе. Казала је да је за ову дводневну конференцију регистровано више од 100 учесника, те да је одобрено 130 радова из више од 12 земаља Европе и региона.

Она је навела да овај факултет у међувремену унапређује свакодневну сарадњу са ЈПШ ,,Шуме Републике Српске”, јер шумарство као наука и струка мора увијек да веже кључне институције за добробит шума и одрживо газдовање шумама.

Директор ЈПШ ,,Шуме Републике Српске” Славен Гојковић похвалио је сарадњу са Шумарским факултетом, те исказао наду да ће сарадња бити још боља у наредном периоду. Сарадњу са Шумарским факултетом Универзитета у Бањој Луци на овом догађају похвалио је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске проф. др Борис Пашалић. Он је, између осталог, навео да наш Шумарски факултет и у даљем периоду може рачунати на подршку Министарства, те најавио сарадњу на новим пројектима.

На свечаности у бањалучком хотелу ,,Боснаˮ Шумарски факултет је додијелио и плакете институцијама које су својим радом помогле развој овог факултета, а међу добитницима плакете је и Универзитет у Бањој Луци. Међу присутнима били су и проректори Универзитета у Бањој Луци, проф. др Мирослав Малиновић и проф. др Страин Посављак, те савјетник министра у Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво проф. др Жељана Јовичић, те други гости.

 

Међународнa научна конференција „Шумарска наука за одрживи развој шума – FORSD “ у Бањој Луци одржана је поводом сребрног јубилеја (25 година) Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци и 25 година Шумарства Републике Српске. Конференција је организаована у сарадњи са IUFRO-oм, као водећом међународном инстутуцијом у области истраживања у шумарству и суорганизатором ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац.

Конференција је дала посебан осврт на дуготрајан и снажан притисак на шумске ресурсе широм свијета, одрживи развој и управљање шумама те указала на битност шума у савременом свијету у смислу глобалног изазова ублажавања климатских промена, са основним циљем да се обезбиједи просперитет и побољшање квалитет живота за савремено људско друштво.

Током конференције пружена је прилика учесницима да размијене знања и искуства у шумарству и сродним областима, да успоставе међународну сарадњу међу институцијама, унапреде сарадњу шумарске науке и праксе примјеном савремених научних сазнања у шумарској пракси, као и да промовишу одрживо шумарство, заштиту шума и шумских ресурса на националном и глобалном нивоу.

Конференција је организована у девет сесија на различите теме. Одржано пет пленарних предавања, 48 усмених излагања и 43 постер прилога, са више од 220 учесника.

Конференција је оджана у периоду од 7-9 децембра 2017. године на Шумарском факултету Универзитета у Бањој Луци.

 

Међународно савјетовање „Шумско инжењерство југоисточне Европе – стање и изазови“ је одржано од 12. до 14. септембра 2019. године у Хотелу Монумент, на подручју Националног парка „Козара“, Босна и Херцеговина у организацији Катедре за коришћење шумских ресурса Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци. Савјетовање је окупило око 60 учесника, најрелевантнијих представника научне и стручне заједнице из региона, а директни учесници савјетовања су: Шумарски факултет Универзитета у Београду; Биотехнички факултет Универзитета у Љубљани; Шумарски факултет Универзитета у Сарајеву; Шумарски факултет Свеучилишта у Загребу; Шумарски факултет Универзитета »Свети Кирил и Методиј« у Скопљу и Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци.

Тематске цјелине савјетовања су биле:

  • Технике и технологије искоришћавања шума
  • Механизација у шумарству
  • Шумска биомаса
  • Недрвни шумски производи
  • Шумска транспортна инфраструктура
  • Ергономија у шумарству

У склопу Савјетовања је одржана и теренска презентација савремених машина које се користе у шумарству, а представили су се и предузећа ХИ „Дестилација“ Теслић, ЈасминМ Жепче, Палфингер Кран, Шумоопрема д.о.о. Тхор Добој и Грубе д.о.о. Догађај је подржан од стране ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац, ШПД Херцегбосанске Шуме и НП „Козара“

Први интеркатедарски састанак/завода за шумарску генетику и оснивање шума – Шумарски факултет Универзитета у Бања Луци био је домаћин првог Интеркатедаског састанка кадетри шумарских факултета и одјељња/завода института који се баве шумарском генетиком, шумским сјеменарством, расадничарством и пошумљвањем на подручју бивше Југославије. Састанак је одржан 16.12.2016. године у свечаној сали Шумарског факултета, а састанку су присуствовали представници следећих инситуција:
– Гоздарски институт Словениа,
– Биотехнички универзитет Љубљана,
– Хрватски шумарски институт Јастребарско,
– Институт за низијско шумарство и животну средину Нови Сад,
– Шумарски факултет Београд,
– Институт за шумарство Београд,
– Шумарски факултет Скопље,
– Шумарски факултет Сарајево.
Поред наведених научних институција, скупу су присуствовали представници ЈП „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац, ОЈ „Центар за сјеменско-расадничку производњу“ Добој и представник Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.
Представници научних институција одржали су презентације у којима су презентовали институцију са које долазе, катедру/одјељње/завод, активности којима се баве и резултате које су постигли. Након тога услиједила је дискусија на којој су договорене заједничке активности у правцу:
– пријаве на ЦЕПУС пројекат кроз размјену студената, наставника и сарадника,
– осматрања фенолошких појава на више врста дрвећа на подручју бивше Југославије по јединственом обрасцу,
– размјене информација о уроду најзначајнихих врста дрвећа,
– подизања заједничких огледа,
– писања међународне монографије о утицају климатских промјена на шумске генетичке ресурсе.
Састанак је протекао у пријатној атмосфери и дружењу, а треба напоменути да је Шумарски факутет Универзитета у Бања Луци, покретањем иницијативе и организацијом Интеркатедарског састанка, наставио традицију која је прекинута прије од 25 година. Наредни интеркатедарски састанак ће се организовати 2018. године у Србији.
Желимо овом приликом да захвалимо свим учесницима који присуствовали на Интеркатедарском састанку на издвојеном времену, презентацијама, активном учешћу у дискусији, новим идејама и приједлозима за сарадњу.
Такође, желимо са се захвалимо ЈП „Шуме Републике Српске“ на помоћи у организацији Интеркатедарског састанка.