Нова зграда Шумарског факултета

Шумарски факултет ће се у наредној години преселити у нову, модерну зграду која је пројектована по највишим еколошким стандардима. Укупна површина зграде износи 7.200 метара квадратних. Зграда се налази у пријатном амбијенту зеленила у склопу Универзитетског града у Бањој Луци, некадашњој касарни „Врбас“, са свим доступним елементима неопходним за квалитетан рад и одмор студената. Зграда је пројектована тако да ефикасно штеди и оптимално троши енергију за потребе гријања и хлађења.

Студентима ће бити на располагању библиотека на два нивоа, један велики амфитеатар са преко 150 мјеста и три мала амфитеатра са по 56 мјеста, преко 20 учионица и вјежбаоница, лабораторије, скриптарница, кафе бар за пријатно дружење током пауза. Замишљен је модеран приступ студентским службама кроз иновативна софтверска рјешења. Поред тога студентима су лако и брзо доступни студентски дом, студентска менза, спортски терени, базени, ботаничка башта, продавнице, итд.

Кампус је добро повезан са свим дијеловима града те се лако и брзо стиже до свих дијелова града лаганом шетњом или градским превозом.

Наставницима и сарадницима ће бити на располагању модерно опремљени кабинети и пријатно радно окружење, транспарентно према студентима.

За потребе научно-истраживачког рада на располагању ће бити више лабораторија опремљених модерним уређајима и инструментима као и хербаријум пројектован по свјетским стандардима.

Oбјекат ће користити Шумарски факултет и Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет који ће сарађивати у едукацији студената на свим додирним тачкама које имају два факултета (пројектовање производа од дрвета, градња, пројектовање зелених површина, и многе друге на којима се два факултета сусрећу у науци и пракси).

Aутори пројекта: проф. др Саша Чворо, проф. др Малина Чворо, Радован Белеслин.