Размјена студената и наставног особља представља једна од кључних елемената у стицању нових знања, вјештина и компетенција кроз међународну сарадњу. Студенти Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, од ове године, имају могућност да кроз пријаву на Конкурс за међународну размјену студената кроз ЕРАСМУС програм, проведу један или више семестара на школовању на престижном Менедловом Универзитету у Брну, Чешка Република.

Студентима је током боравка у Чешкој обезбијеђенa мјесечна стипендија, која у потпуности покрива све трошкове боравка и путовања, а стипендија омогућава довољно средстава и за слободне активности. Предмете који се одслушају и положе на Универзитету у Брну се признају по повратку студнета на наш Факултет по правилима које предвиђа програм размјене. Поред размјене студената, врши се и размјена наставног особља. То у пракси значи да наши наставници одлазе на Универезитет у Брну и држе наставу на поменутом факултету. Уједно обилазе и разговарају са нашим студентима на размјени о условима боравка, смјештаја, образовном процесу и сл.

Брно – Фото: Wikipedia

Истовремено, на Шумарски факултет Универзитета у Бања Луку долазе студенти из Чешке који стичу нова знања о шумама и шумарству у нашој земљи. Циљ размјене је стицање нових знања наших студената и наставног особља о шумама и шумарству држава Европе, њихово „умрежавање“ са колегама са других факултета и напредовање у струци и науци.

Све активности се воде на бази партнерства двије институције: Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци и Менделовог Универзитета у Брну.