Марко Стојановић, студент друге године

,,Још као мали сам изражавао велику љубав ка природи, па то представља уједно и један од најважнијих разлога зашто сам баш изабрао да студирам Шумарски факултет. У окружењу гдје живим окружен сам разноликим природним богатствима. Највеће богатство моје општине управо јесу шумски ресурси . Такође сам завршио средњу Шумарску школу те је и то био један од разлога да наставим судије у том правцу и унапредим своје досадашње знање о шуми и њеној околини.

Посебно што ме је привукло јесте теренска настава која се одвија на Шумарском факултету по чему је јединствен. А и сама професија шумарског инжењера ме привлачи јер се они свакодневно налазе на терену те бораве у прелијепом амбијенту који их окрузује и свијежем ваздуху. И сами смо свједоци свакодневних климатских промјена чему је највећи узрок свакодневна деградација и уништавање цјелокупних екосистема, а колико су шуме важне можемо видјети из дана у дан. Управо од нас као будућих шумарских инжењера се очекује да подигнемо свијест код људи који заправо нису ни свјесни колико су нам шуме у ствари битне и што боље их очувамо јер управо су оне разлог због кога удишемо кисеоник свакодневно и да су управо оне плућа наше планете.

На крају бих истакао да природа није само “амбијент”, околина из којег извлачимо ресурсе који су нам неопходни за егзистенцију. То је живо биће, велико биће чију је бескрајност, богатство и разноликост тешко разумјети. Природа има пуно драгоцјености које сам и сам могао да видим у једном предивном, малом али богатом крају у коме сам одрастао, мој Рибник.“