Marko Stojanović, student druge godine

,,Još kao mali sam izražavao veliku ljubav ka prirodi, pa to predstavlja ujedno i jedan od najvažnijih razloga zašto sam baš izabrao da studiram Šumarski fakultet. U okruženju gdje živim okružen sam raznolikim prirodnim bogatstvima. Najveće bogatstvo moje opštine upravo jesu šumski resursi . Takođe sam završio srednju Šumarsku školu te je i to bio jedan od razloga da nastavim sudije u tom pravcu i unapredim svoje dosadašnje znanje o šumi i njenoj okolini.

Posebno što me je privuklo jeste terenska nastava koja se odvija na Šumarskom fakultetu po čemu je jedinstven. A i sama profesija šumarskog inženjera me privlači jer se oni svakodnevno nalaze na terenu te borave u prelijepom ambijentu koji ih okruzuje i sviježem vazduhu. I sami smo svjedoci svakodnevnih klimatskih promjena čemu je najveći uzrok svakodnevna degradacija i uništavanje cjelokupnih ekosistema, a koliko su šume važne možemo vidjeti iz dana u dan. Upravo od nas kao budućih šumarskih inženjera se očekuje da podignemo svijest kod ljudi koji zapravo nisu ni svjesni koliko su nam šume u stvari bitne i što bolje ih očuvamo jer upravo su one razlog zbog koga udišemo kiseonik svakodnevno i da su upravo one pluća naše planete.

Na kraju bih istakao da priroda nije samo “ambijent”, okolina iz kojeg izvlačimo resurse koji su nam neophodni za egzistenciju. To je živo biće, veliko biće čiju je beskrajnost, bogatstvo i raznolikost teško razumjeti. Priroda ima puno dragocjenosti koje sam i sam mogao da vidim u jednom predivnom, malom ali bogatom kraju u kome sam odrastao, moj Ribnik.“