Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин и директор фирме “Тектон” Мирослав Тешић потписали су данас уговор о извођењу радова на завршетку изградње зграде Архитектонско-грађевинско-геодетског и Шумарског факултета у Бањалуци, чија је вриједност 6.037.200 КМ са ПДВ-ом.

Гајанин је рекао да је завршетак изградње ове зграде један од приоритета у капиталним инвестицијама које је планирао Универзитет у Бањалуци.

“Уз подршку српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, односно Владе Српске и ресорних министара – за високо образовање и финансије, одредили смо приоритете у довршетку одговарајућих капиталних инвестиција на простору Кампуса”, рекао је Гајанин новинарима у Бањалуци.

Он очекује да ће радови тећи планираном динамиком и додаје да је Универзитет спровео процедуру јавне набавке, те да је одабран најповољнији понуђач-конзорцијум грађевинских компанија коју предводи “Тектон” Бањалука.

Гајанин каже да ће Универзитет паралелно ићи и у друге инвестиције које су раније дефинисане са ресорним министрима, а то је довршетак позоришне сцене, те изградња едукативног центра за предшколско образовање и васпитање у оквиру којег је планирана и изградња вртића.

Декан Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Саша Чворо рекао је да је овај процес почео прије 10 година расписивањем идејног архитектонског конкурса, на основу којег је ауторски тим првонаграђеног рјешења урадио идејни и главни пројекат.

“Изградња је почела 2012. и тада је урађено око 90 одсто грубих грађевинских радова. Наставак радова је услиједио 2017. и 2018. године у мањем обиму”, рекао је Чворо.

Он је додао да је данашње потписивање уговора резултат наставка активности које су започете прије скоро двије године захваљујући подршци Гајанина и уз сагласност оба факултета.

“Они су резултирали тиме да је редефинисан пројектни задатак, извршена измјена техничке документације, умањене су енергетске ефикасности, али је направљена потпуно нова просторна организација у објекту која је подразумијевала да се у будућем дому површине око 7.000 метара квадратних смјести нешто више 120 наставника и ненаставног особља оба факултета, 900 студената Архитектонског и 200 студената Шумарског факултета”, рекао је Чворо.

Декан Шумарског факултета Маријана Каповић Соломун нагласила је да је ово велики дан за ту високошколску установу која у оквиру Универзитета у Бањалуци постоји већ 30 година.

“Са новом зградом, уз велике напоре Ректората и ректора Гајанина, добићемо све неопходне услове за формирање лабораторија, те за бољи рад наставног особља и студената. Тиме ћемо створити установу која ће моћи да прати шумарску привреду која је окосница развоја Српске“, рекла је Соломунова.

Када је ријеч о научној и стручној подршци и капацитетима које ће добити Шумарски факултет, она је нагласила да ће то бити на европском нивоу.

Конзорцијум бањалучких фирми у којем су “Тектон”, “Грађење Ђурић”, “Електрообнова” и “Делта МД” изабран је као најповољнији понуђач на тендеру за завршетак радова на изградњи зграде Архитектонско-грађевинско-геодетског и Шумарског факултета.

Рок за завршетак радова је 270 дана, рачунајући од дана увођења извођача у посао.