Студијска посјета Шумарском Универзитету у Софији

Проф. др Маријана Каповић Соломун, декан Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци и доц.др Вања Даничић боравиле су, у оквиру ERASMUS SETOF пројекта, 12. и 13.05.2022. године у студијској посјети Шумарском универзитету у Софији, Бугарска.

Дводневна студијска посјета је имала за циљ упознавање са проблемима ерозије и бујичних поплава, начином управљања шумама и шумским земљиштем, те генерално системом образовања у области шумарства у Бугарској. Домаћин је био Шумарски Универзитет у Софији. У оквиру посјете Институту за шумарство, која је услиједила, учесницима су представљене биоеколошке станице које служе за мјерење и праћење различитих параметара, генерално како се утврђују екосистемске услуге и како укључују шумарство у сва питања.

Наредни дан протекао је у посјети сливу Сепаревски дол, гдје су учесници имали прилику видјети мјере борбе против бујичних поплава примјеном биоеколошких и биотехничких мјера.

Поред проф. др Маријане Каповић Соломун и доц. др Вање Даничић, које су представљале Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци, учесници наведене студијске посјете били су: Универзитет у Новом Саду, Универзитет у Београду, Институт за шумарство из Београда, Универзитет у Сарајеву и Универзитет у Нишу.