Програм Ерасмус кредитне размјене студената и наставног особља Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци са Мендел Универзитетом у Брну (Република Чешка), успјешно је настављен студијском посјетом Брну академика Говедара и професора Чомића. У оквиру седмодневне посјете, проф. др Зоран Говедар одржао је предавања на тему “Old-growth forest structure in the Republic of Srpska / Bosnia and Herzegovina“, док је проф. др Драган Чомић одржао предавања на тему “Economic aspects of Forestry in Climate Change – focus on fast growing plantations“.

Поред предавања, уприличена је студијска посјета локацијама ЦхезГлобе института, на којима су инсталирани најмодернији уређаји Еди коваријансе (Eddy covariance) у оквиру глобалне мреже за прикупљање података.

Обилазак је настављен у производним погонима расадника “Leskus“ Цетковице, који тренутно врше производњу на преко 120 хектара у Чешкој и Аустрији, а проширење планирају на подручје Канаде и Јужне Америке.

Заједно са студентима докторских студија и представницима компаније “UNILES“, извршена је и посјета шумском комплексу, са активном дискусијом о начину газдовања, актуелним цијенама и трендовима понуде и потражње, али и компарацији свега наведеног у различитим земљама. Завршно је извршен обилазак производног погона дрвопрерађивача “Drevozavod Pražan“, компанијом која успјешно ради још од давне 1898. године, са тренутном годишњом прерадом од око 25.000 м3 сортимената, са стратешким извозом у Велику Британију.

Поред свега наведеног, професори су имали прилику да обиђу Менделов музеј и величанствену ботаничку башту у Брну.