Студенти IV године Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, са предметним наставницима проф. др Бранком Главоњићем и доц. др Драганом Чомићем, реализовали су практични дио наставе из предмета Трговина дрветом, посјетом реномираном предузећу за прераду дрвета „Нова ДИ Врбас“ Бања Лука.

За будуће инжењере, то је била прилика да своја знања стечена на предавањима и вјежбама употпуне кроз упознавање са производним процесима унутар предузећа „Нова ДИ Врбас“. Добродошлицу студентима пожелио је шеф техничке припреме, дипл. инж. шум Оливер Пргомеља, који је након представљања историјата предузећа, организовао обилазак кроз све производне погоне, од пријема сировине до складишта готових производа. Током посјете, студенти су имали прилику да у пракси сагледају све аспекте производње, организације и трговине, а активна дискусија са запосленим додатно је употпунила њихово знање.

У склопу компаније „Нова ДИ Врбас“ послују фабрике за производњу масивног намјештаја, фурнираног, плочастог и тапацираног намјештаја, са технологијом која укључује процес од примарне прераде, сушења сировине, преко производње масивних плоча до производње финалног производа (намјештаја). Фабрика за производњу брикета је такође једна од дјелатности компаније.
Кроз обилазак, студенти су детаљно упознати са процесном опремом и технологијама које се користе у процесу производње. На тај начин, студенти су имали прилику да се у пракси упознају са развојним путем производње, од почетне сировине (трупца) до финалног производа за тржиште. Посебно истичемо да смо се током посјете сусрели са многим дипломираним инжењерима Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, који сада обављају неке од најодговорнијих послова у раду овог успјешног предузећа.

Чланак припремили:

Александра Столица, студент IV године

Доц. др Драган Чомић