У издању Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци, публикована је научна монографија аутора доц. др Драгана Чомића под називом “Економски аспекти шумарства у климатским промјенама.

Истраживања, чији су резултати публиковани у овој монографији, иницирана су уоченим проблемом недовољног коришћења расположивих потенцијала и могућности сектора шумарства у проблематици климатских промјена, са циљем остваривања позитивних економских и финансијских ефеката. Сектор шумарства, заједно са осталим повезаним секторима (прерада дрвета, енергетика, пољопривреда, туризам, заштићена подручја, екологија и остали), пружа много прилика, а једна од њих се односи и на савремене могућности генерисања карбон кредита у засадима брзорастућих дрвенастих врста у циљу остваривања економских и финансијских користи.

Истраживања су вршена на шумским засадима тополе (Populus x euramericana (Dode) Guinier klon I-214), којима газдује ЈП „Војводинашумеˮ Нови Сад у сарадњи и са „Институтом за низијско шумарство и животну срединуˮ из Новог Сада. Поред више примијењених научних метода, прикупљање искуствене грађе, обрада и анализа прикупљених података вршени су примјеном метода и техника које су за потребе конкретног истраживања разврстане у три основне групе: методе за процјену запремине, сортиментне структуре и вриједности састојине; методе за квантитативну процјену количине ускладиштеног карбона у шумским екосистемима и методе за економску и финансијску оцјену активности.

Кориштењем релевантне литературе и научно утемељених метода и техника, овом монографијом представљен је актуелни и свеобухватни преглед различитих аспеката климатских промјена са фокусом на економске аспекте сектора шумарства. Монографија садржи тринаест поглавља, од којих су прва четири поглавља широко примјењива на све врсте привредних и других дјелатности (не само на шумарство). Поред дефинисања теоријског оквира и разраде регулативног оквира, указивања на економско-финансијске аспекте климатских промјена, карбон тржишта и карбон пројекте, наведени су резултати конкретног истраживања проведеног са циљем утврђивања метода и финансијске исплативости инвестиције у пројекте генерисања карбон кредита у засадима топола.