U Republici Srpskoj ima više od 22.000 lovaca i velika je zainteresovanost za lovstvo, ali je neophodna stalna edukacija kojom bi se jačali kapaciteti usmjereni ka budućem planskom i održivom gazdovanju lovnom privredom, rečeno je na seminaru za predstavnike lovačkih udruženja u Srpskoj, organizovanom na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

Dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun rekla je da nerijetko postoje nemile scene u javnosti nastale kao posljedica izlovljavanja divljači bez poštovanja lovačke etike.

„Osmislili smo niz koraka sa Lovačkim savezom Srpske da se u narednom periodu podiže svijest preko lovačkih udruženja, a onda i cjelokupne javnosti o tome da se divljač izlovljava uz poštovanje principa lovačke etike, ali istovremeno i da podignemo generalno lovstvo na viši naučni nivo“, navela je ona.

Solomunova je naglasila da je lovstvo jedna od značajnih grana i potencijalni resurs za razvoj lovnog turizma, te dodala da je današnja edukacija prva konkretna saradnja ove visokoškolske ustanove sa Lovačkim savezom Srpske.

„Šumarski fakultet je praktično matica za lovstvo i naučnoistraživačka ustanova koja u toj oblasti treba da preuzme vodeću ulogu u smislu edukacija i podizanja svijesti u lovačkoj etici“, rekla je Solomunova novinarima u Banjaluci.

Pomoćnik ministra za resor šumarstva i lovstva u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Goran Zubić rekao je da je cilj edukacije upoznavanje lovaca sa važnom problematikom u oblasti lovstva, odnosno planiranja u ovoj oblasti gdje postoje određene nedorečenosti.

On smatra da je izrada kvalitetnih planova veoma važna kao osnova za bilo koje gazdinske mjere u svakom lovištu.

Zubić je naglasio da je veoma važna i problematika u vezi sa gazdovanjem medvjeđom divljači.

„Svjedoci smo da svako malo imamo određene `neželjene susrete` sa medvjedima. Zbog toga treba da pokušamo pojasniti korisnicima lovišta zašto se to dešava, koji su uzroci takvog ponašanja medvjeda i koje mjere treba primijeniti da bi se zaustavili neželjeni efekti“, naveo je on.

Zubić smatra da je ovo odlična prilika, odnosno model saradnje između Šumarskog fakulteta, resornog ministarstva i korisnika lovišta.

Prema njegovim riječima, lovstvo u Republici Srpskoj je značajno i sa aspekta biodiverziteta, odnosno postojanja životinjskih vrsta divljači koje su rijetke i ugrožene na drugim staništima.

Zubić kaže da je u Srpskoj veliko interesovanje za lovstvo i dodaje da ima više od 22.000 lovaca.

„To su ljudi iz različitih branši i interesnih sfera djelatnosti, ali su zainteresovani za lovstvo. Imamo sve više mladih. Putem lovačkih ispita u saradnji sa Lovačkim savezom godišnje uvedemo oko 1.000 mladih lovaca“, rekao je Zubić i naglasio da je u narednom periodu neophodno unaprijedili ovu oblast.

Stručno lice za lovstvo u Lovačkom udruženju „Zmijanje“ Banjaluka Darko Jovanić rekao je da je današnja edukacija plod saradnje Šumarskog fakulteta i Lovačkog saveza, te istakao da je to velika stvar za lovstvo Srpske.

Pored Lovačkog saveza Republike Srpske, edukaciju je podržala i domaća kompanija VivaCo.