Na Sokocu je održana stručna edukacija o potencijalima ljekovitog i aromatičnog bilja i mogućnostima ostvarivanja dodatnog prihoda u „Šumama Srpske“, kojoj su prisustvovali predstavnici osam šumskih gazdinstava koja gravitiraju ka Romaniji.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Sektora za ostale šumske proizvode i ostale djelatnosti u preduzeću „Šume Republike Srpske“ Radmila Šaran rekla je novinarima da su u ovom preduzeću u posljednjih nekoliko godina prepoznali značaj održivog korištenja ostalih šumskih proizvoda, kao i značaj unapređenja ostalih djelatnosti šuma, koje nisu vezane za osnovne, odnosno, šumske drvne sortimente.

Ona je podsjetila da je prošle godine osnovan Sektor za ostale šumske proizvode i ostale djelatnosti u „Šumama Srpske“.

„U skladu sa svjetskim trendovima integralnog gazdovanja šumama rad ovog sektora će se bazirati na iskorišćavanju šumskih plodova, ljekobilja, bilja, gljiva i ostalih proizvoda šuma, kao i iskorišćavanje šumske biomase, odnosno šumskog otpada“, rekla je Šaranova.

Ona je dodala da su s ciljem unapređenja rada prije nekoliko dana organizovane obuke radnika koje pripadaju Radnoj jedinici sektora za ostale šumske proizvode i ostale djelatnosti u Driniću, danas na Sokocu, a sutra će biti u Foči.

Dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Marijana Kapović Solomun je naglasila da je ova edukacija jedna od aktivnosti proizašla iz saradnje fakulteta i „Šuma Srpske“ i odnosi se na niz edukacija koje realizuje Šumarski fakultet zajedno sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Banjluci, o mogućnostima iskorištavanja biomase za proizvodnju eteričnih ulja, ljekovitog bilja i gljiva.

„To su potencijali koji su za sada relativno nevidljivi u sistemu `Šuma Srpske` i nedovoljno iskorišćeni, a nauka je tu da prepozna mogućnosti za unapređenje postojećeg načina gazdovanja šumama i da predloži određene ideje, pa je tako i ova idela potekla od samog Šumarskog fakulteta u Banjaluci“, rekla je ona.

Solomunova je istakla da je ova ideja naišla na odobravanje predstavnika „Šuma Srpske“ i šumskih gazdinstava, što je i povod za niz edukacija.

Ona smatra da je ova saradnja neophodna da bi se unaprijedio postojeći sistem gazdovanja šumama i stanju u Javnom preduzeću šumarstva.

Vršilac dužnosti direktora sokolačkog Šumskog gazdinstva „Romanija“ Strahinja Bašević zahvalio je predavačima za stručnu edukaciju koja će korisiti u stvaranju opšte atmosfere za poboljšanje prihoda iz oblasti ostalih šumskih proizvoda.

On je naveo da je jedan od segmenata u ovom dijelu rada proizvodnja tečnih ulja iz kojih se može ostvariti dodatni prihod u poslovanju gazdinstva.

Prema njegovim riječima, Šumsko gazdinstvo „Romanija“ već skoro dvije godine ima instaliran pogon za cijeđenje tečnih ulja, kroz čije angaživanje su planirali da uposle dodatni broj radnika putem reorganizacije preduzeća iz Radne jedinice ostalih proizvoda.

„Na ovaj način bi mogli da vršimo proširenje proizvodnje tečnih ulja, većeg kapaciteta, te uz korištenje gljiva i ostalih proizvoda u šumama bi mogli donijeti dodatni prihod Javnom preduzeću i organizacionim jedinicama“, naveo je Bašević.

Docent Relja Suručić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci na današnjem predavanju govorio je o medicinskom značaju aromatičnih vrsta ljekovitog bilja, osnovnim ljekoviti sastojcima pojedinih biljnih vrsta i njihovim osnovnim potencijalom korištenja u medicinske svrhe.

Organizator stručne edukacije o potencijalima ljekovitog i aromatičnog bilja održane danas na Sokocu je JPŠ „Šume Srpske“, domaćin skupa je Šumsko gazdinstvo „Romanija“, a predavači su sa Šumarskog i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci.

PREZENTACIJE

Analiza razmjene ljekovito bilje šumski plodovi i med u BiH 2015-2019 i 2019-2020 – dr Ranko Škrbić

Medicinski značaj odabranih vrsta ljekovitih biljaka – dr Relja Suručić

Eterična ulja – dr Marjanović Balaban

Ljekobilje – dr Nada Šumatić